stats
globeinteractive.com: Making the Business of Life Easier

   Finance globeinvestor   Careers globecareers.workopolis Subscribe to The Globe
The Globe and Mail /globeandmail.com
Home | Business | National | Int'l | Sports | Columnists | The Arts | Tech | Travel | TV | Wheels
space


Search

space
  This site         Tips

  
space
  The Web Google
space
   space



space

  Where to Find It


Breaking News
  Home Page

  Report on Business

  Sports

  Technology

space
Subscribe to The Globe

Shop at our Globe Store


Print Edition
  Front Page

  Report on Business

  National

  International

  Sports

  Arts & Entertainment

  Editorials

  Columnists

   Headline Index

 Other Sections
  Appointments

  Births & Deaths

  Books

  Classifieds

  Comment

  Education

  Environment

  Facts & Arguments

  Focus

  Health

  Obituaries

  Real Estate

  Review

  Science

  Style

  Technology

  Travel

  Wheels

 Leisure
  Cartoon

  Crosswords

  Food & Dining

  Golf

  Horoscopes

  Movies

  Online Personals

  TV Listings/News

 Specials & Series
  All Reports...

space

Services
   Where to Find It
 A quick guide to what's available on the site

 Newspaper
  Advertise

  Corrections

  Customer Service

  Help & Contact Us

  Reprints

  Subscriptions

 Web Site
  Advertise

  E-Mail Newsletters

  Free Headlines

  Globe Store New

  Help & Contact Us

  Make Us Home

  Mobile New

  Press Room

  Privacy Policy

  Terms & Conditions


GiveLife.ca

    

PRINT EDITION
Letting the light in
space
Montreal house from the 1930s gets a contemporary, clean-line look that maximizes the sun's natural radiance
space
By MATTHEW HAGUE
Special to The Globe and Mail
  
  

Email this article Print this article
Friday, June 21, 2019 – Page H4

MONTREAL -- Miguel Cobo and Guylaine Thibault's Arts and Crafts-style semi, in Montreal's Notre-Dame-de-Grâce neighbourhood, was originally built around 1930. But when the couple bought the place in 2005, it looked like a bad patchwork of 20th-century design mistakes. Despite its large size - about 3,000 square feet - the house was chopped into too many small rooms, each seemingly from a different era. There was a 1970s wood-panelled basement, a canary-yellow living area that looked very fifties and a dark blue, wildly patterned rug on the stairs that likely wasn't stylish at any time.

"When I saw the house, all I thought was: Oh my God," Mr. Cobo says. "Guylaine was the visionary. She knew we could make something nice."

What Mr. Cobo and Ms. Thibault didn't know was how long it would be before that something nice would come to pass. After moving in, they started their renovation with smaller projects. They ripped out the carpeting (exposing beautiful hardwood) and updated their basement, where they were shocked to find clerestory windows concealed behind the dated faux bois.

"Why would anyone do that?" Mr. Cobo asks.

The overall project was put on hold, though, when the two, both mechanical engineers working for Swedish cellphone company Ericsson, were asked to relocate overseas. They thought they'd only be gone for a couple years, at which point they could come home and finish their remodelling. But one foreign posting led to another and over the next decade the couple rented their Montreal home and lived in Stockholm, Madrid and California's Silicon Valley.

The delay might have been valuable, though, as it ultimately inspired Mr. Cobo and Ms. Thibault's design direction. In Spain, California and Scandinavia, they were impressed by the number of contemporary, clean-lined homes that maximized indoor sun - which was an issue with their own dark, warren-like house. Many rooms had small windows or no windows at all, and so felt bleak, especially during Montreal's long, sun-starved winters. "Scandinavia particularly knows how to draw in light, as they barely get any in the colder months," Ms. Thibault says. "We wanted to do that here. We wanted as much light as possible."

To turn their confused, cave-like space into a coherent, airy abode, Mr. Cobo and Ms. Thibault hired architect Natalie Dionne. The couple found Ms. Dionne by googling "award-winning Montreal architect," then admiring the projects on her website. Much of Ms. Dionne's work has a minimal yet warm aesthetic, reminiscent of contemporary Scandinavian design - white walls, blond oak, black cladding (all the better to absorb more sun). Ms. Dionne also had another important asset: her business partner, Martin Laneuville, an architect with a specific interest in lighting (prior to joining Dionne's firm, he spent 10 years working in cinema).

"From the street, we really had to respect what was there before," Mr. Laneuville says of Mr. Cobo and Ms. Thibault's house.

"There are fairly strict bylaws in their neighbourhood. From the inside, though, it was a total gut. It wasn't possible to see through the outside in many spaces before.

We wanted to open it up completely."

Fittingly, from the front, the house looks much as it would have in the 1930s, including the original brick archway surrounding the main entrance. The interiors, though, are now radiant. Light sweeps from new windows along the side (all of which are frosted, to maintain privacy) and through a wall of sliding glass door panels at the back of the house that open onto a covered patio. To let as much sun pass through as possible, almost all the interior partitions have been removed, with the living room, dining area and kitchen all flowing as one continuous space (the only walled-off areas on the main floor are a powder room and a pantry).

And whereas the home was previously a palimpsest of different design styles, the hodgepodge has been replaced with a minimal, unified aesthetic. A couple of mismatched, mid-century additions, for example, that used to jut into the rear yard, have been updated with a single, sleek volume clad in black, clean-lined cement panels. Inside, though, few of the old-timey details remain. One that does - the ornate, oak staircase that leads up to the second level - is also now black, giving it a sense of coherency with the achromatic colour scheme.

Having such dark focal points might seem antithetical to a home built for light.

But the black acts as a foil, accentuating and underscoring adjacent, sun-filled areas, such as the all-white living area near the stairs, or the white and blond oak kitchen housed, in part, within the addition.

"We weren't concerned about the black when Natalie showed it to us," Ms. Thibault says. "Not really, anyway. And now the house in done, the black marries really well with everything else."

Mr. Cobo and Ms. Thibault's desired, light-filled spaces are as well-executed on the upper level as the ground floor. Their bedroom has a Juliet balcony with a steel guardrail playfully laser-cut with giant polka-dots, all set within a wall of windows that looks out over the backyard. The ensuite also has a large window - although, as with the glazing on the ground floor, it's frosted to prevent peeping.

"In Scandinavia, they don't use curtains because they don't want to block the light," Mr. Cobo says. "We weren't willing to go that far, but we like the milky treatment on the glass."

To ensure the illumination is no less impressive at night than during the day, Laneuville used his cinematic sensibilities to imbue each room with thoughtful, evening illumination. Strips of LEDs and tiny pin lights are discreetly tucked in unexpected crevices - the track of a curtain, narrow reveals in the kitchen. When on, they wash the nearby walls in warmth, as though a bit of sun has uncannily found a crack to shine though.

Such thoughtful details make Mr. Cobo and Ms. Thibault happy to finally be settled back at home after so long away. Although the two loved their time abroad - "We were very lucky to have those opportunities," Ms. Thibault says - now that their place is finally done, the couple have no plans to move anytime soon.

"These days, I'm lucky that sometimes I can work from home," Ms. Thibault says.

"it's just so nice in here."

Associated Graphic

Once a hodgepodge of styles from different renovations over the years, the home was recently updated and opened up by eliminating small rooms in favour of a more open-concept, coherent design. The home was built for light and the use of black helps accentuate adjactent sun-filled areas.

PHOTOS BY RAPHAËL THIBODEAU


Huh? How did I get here?
Return to Main Eric_Reguly Page
Subscribe to
The Globe and Mail
 

Email this article Print this article

space  Advertisement
space

Need CPR for your RSP? Check your portfolio’s pulse and lower yours by improving the overall health of your investments. Click here.

Advertisement

7-Day Site Search
    

Breaking News



Today's Weather


Inside

Rick Salutin
Merrily marching
off to war
Roy MacGregor
Duct tape might hold
when panic strikes


Editorial
Where Manley is going with his first budget




space

Columnists



For a columnist's most recent stories, click on their name below.

 National


Roy MacGregor arrow
This Country
space
Jeffrey Simpson arrow
The Nation
space
Margaret Wente arrow
Counterpoint
space
Hugh Winsor  arrow
The Power Game
space
 Business


Rob Carrick arrow
Personal Finance
space
Drew Fagan arrow
The Big Picture
space
Mathew Ingram arrow
space
Brent Jang arrow
Business West
space
Brian Milner arrow
Taking Stock
space
Eric Reguly arrow
To The Point
space
Andrew Willis arrow
Streetwise
space
 Sports


Stephen Brunt arrow
The Game
space
Eric Duhatschek arrow
space
Allan Maki arrow
space
William Houston arrow
Truth & Rumours
space
Lorne Rubenstein arrow
Golf
space
 The Arts


John Doyle arrow
Television
space
John MacLachlan Gray arrow
Gray's Anatomy
space
David Macfarlane arrow
Cheap Seats
space
Johanna Schneller arrow
Moviegoer
space
 Comment


Murray Campbell arrow
Ontario Politics
space
Lysiane Gagnon arrow
Inside Quebec
space
Marcus Gee arrow
The World
space
William Johnson arrow
Pit Bill
space
Paul Knox arrow
Worldbeat
space
Heather Mallick arrow
As If
space
Leah McLaren arrow
Generation Why
space
Rex Murphy arrow
Japes of Wrath
space
Rick Salutin arrow
On The Other Hand
space
Paul Sullivan arrow
The West
space
William Thorsell arrow
space





Home | Business | National | Int'l | Sports | Columnists | The Arts | Tech | Travel | TV | Wheels
space

© 2003 Bell Globemedia Interactive Inc. All Rights Reserved.
Help & Contact Us | Back to the top of this page