stats
globeinteractive.com: Making the Business of Life Easier

   Finance globeinvestor   Careers globecareers.workopolis Subscribe to The Globe
The Globe and Mail /globeandmail.com
Home | Business | National | Int'l | Sports | Columnists | The Arts | Tech | Travel | TV | Wheels
space


Search

space
  This site         Tips

  
space
  The Web Google
space
   space



space

  Where to Find It


Breaking News
  Home Page

  Report on Business

  Sports

  Technology

space
Subscribe to The Globe

Shop at our Globe Store


Print Edition
  Front Page

  Report on Business

  National

  International

  Sports

  Arts & Entertainment

  Editorials

  Columnists

   Headline Index

 Other Sections
  Appointments

  Births & Deaths

  Books

  Classifieds

  Comment

  Education

  Environment

  Facts & Arguments

  Focus

  Health

  Obituaries

  Real Estate

  Review

  Science

  Style

  Technology

  Travel

  Wheels

 Leisure
  Cartoon

  Crosswords

  Food & Dining

  Golf

  Horoscopes

  Movies

  Online Personals

  TV Listings/News

 Specials & Series
  All Reports...

space

Services
   Where to Find It
 A quick guide to what's available on the site

 Newspaper
  Advertise

  Corrections

  Customer Service

  Help & Contact Us

  Reprints

  Subscriptions

 Web Site
  Advertise

  E-Mail Newsletters

  Free Headlines

  Globe Store New

  Help & Contact Us

  Make Us Home

  Mobile New

  Press Room

  Privacy Policy

  Terms & Conditions


GiveLife.ca

    

PRINT EDITION
Architects take on a Chaplin Estates challenge
space
Seven-month renovation brings modernity to a Toronto standard
space
By CAROLYN IRELAND
  
  

Email this article Print this article
Friday, November 30, 2018 – Page H6

TORONTO -- 162 Colin Ave.

CHAPLIN ESTATES,

TORONTO

Asking price: $2,685,000

Taxes: $8,432.00 (2018) Lot size: 30 feet by 110 feet Agent: Dimitrios Tsotos, Sage Real Estate Ltd.

THE BACKSTORY For architects Winda Lau and Andrea Yeatman, creating a residence that matches smooth family operations with singular design is an intriguing challenge.

Studio Lau - the Toronto-based practice Ms. Lau established in 2012 - has taken on spaces ranging from an eyewear boutique to a cooking studio, but the two consider residential design their forte.

"We both love getting into the details. It's different every time," Ms. Lau says.

Earlier this year, Ms. Lau and Ms. Yeatman decided to see where their creativity would take them if they were working without the constraints of a client's wish list.

They found the raw material they were looking for at 162 Colin Ave. in the form of a traditional Toronto four-bedroom home with a 1980s addition.

The house had charming details such as leaded glass windows and wood trim, but the transition from the original house to the newer addition was awkward. The kitchen and family room that had been tacked on at the rear seemed pokey and dark.

The house seemed like a solid candidate for an infusion of fresh light and contemporary design.

The property's address in the coveted Chaplin Estates near Yonge Street and Eglinton Avenue also appealed to the pair, who envisioned a young family moving into the home.

"Our big stance was that we wanted it to be warm and appealing and feel like a home," Ms. Yeatman says.

THE HOUSE TODAY Ms. Lau and Ms. Yeatman launched into the renovation as soon as they took possession of the house in March. Seven months later, they were placing furniture and hanging art.

A narrow hallway that led from the entrance to the kitchen was demolished in order to create a bright and open front entry with a large coat closet and powder room. The walls and doorways that made the main floor feel enclosed were torn out to make the main floor open and bright.

The solid front door with two sidelights was replaced with a glass door and one sidelight. The architects say the asymmetry feels more contemporary.

"The house itself is very symmetrical and wanted to modernize it," Ms. Lau says.

New windows were framed in black to make them pop against the white walls. The old living room window and its muntin bars were replaced with a new picture window.

"It's actually the same size opening but it's so much more generous," Ms. Lau says. "We like to make the windows an architectural feature."

The two say they had lots of debate around which original details to keep and which to replace, and where to do away with the old wood trim.

"Once you start pulling a thread, it might keep going," Ms.Lau says.

But they had no such deliberations in the dining area, where a built-in bench rests under the original leaded windows with clear glass.

"We wanted to frame the dining room around these windows," Ms. Yeatman says.

The transition from the dining area to the kitchen was smoothed with a new configuration.

"It's nice when you have these little moments that direct flow through the house," Ms. Lau says.

The architects also rearranged the kitchen to make better use of the space. A doorway was closed in to provide a wall of white, builtin appliances that include a refrigerator and wall ovens. Leftover spaces were put to use for pull-out shelving, wine storage and a nook for small appliances.

Contrast is provided by the island, which is black, with a builtin dishwasher, also in black.

"There's some colour blocking going on," Ms. Yeatman says.

Since they were removing walls, Ms. Lau and Ms. Yeatman added structural support with a sturdy post, then designed the cooking area to disguise it.

The result is an alcove that adds visual interest with a graphic tile surround and a built-in area for oils and spices.

"That's part of the fun for us," Ms. Lau says. "We had a structural wall - how do we make it beautiful and how do we make it functional?" Full-height doors along another wall hide the pantry. Tucked in beside is the built-in desk and plenty of outlets for charging laptops and phones.

Ms. Lau says her own home life has taught her the importance of having lots of built-ins - especially with kids in the family.

"Often in old houses - especially with open concept - you can end up having a problem with storage," she says. "I have a threeyear-old, so I know."

The kitchen also includes a space for lounging and watching television at the rear. A wall of floor-to-ceiling windows overlooks a wraparound deck and the backyard.

Throughout the house, the architects chose white walls and trim with black accents. "For us, it's important to carry it through the entire project," Ms. Lau says.

Upstairs, the architects kept the existing lay-out of the four bedrooms and family bathroom.

The pair visualized kids possibly sharing that bathroom, so they went with a bright and graphic floor tile.

"We thought we could be a little fun and playful in here," Ms. Yeatman says.

On the lower level, the architects finished the basement with a playroom, full bathroom and a separate recreation room.

Now that the project is complete, Ms. Lau and Ms. Yeatman have heard from many neighbours who have houses with similar layouts.

They say that inspiring other homeowners to see new potential in their dated homes is a side benefit of putting their work on display. They also know that many homeowners don't have the time or inclination to go through a full renovation and they may prefer to buy the finished product.

They aimed to create design that's not mainstream.

"We wanted to put architectural interest out there," Ms. Yeatman says.

THE BEST FEATURE The master bedroom suite at the rear has an ensuite bathroom and a separate vanity area.

The architects rearranged the space to place the bed in a nook, and added a linear wall of closets with built-in drawers.

Ms. Lau and Ms. Yeatman also added gold accents to the master suite to subtly boost the feeling of luxury. A geometric wallpaper adds warmth and interest behind the bed.

"It's a great size," Ms. Yeatman says. "We just reconfigured things a little bit."

Associated Graphic

Architects Winda Lau and Andrea Yeatman bought the house at 162 Colin Ave. with the goal of transforming the traditional four-bedroom home into a warm, appealing residence suitable for a young family. Changes included closing in a doorway in the kitchen to provide a wall of white, built-in appliances that include a refrigerator and wall ovens, and adding black accents to white walls and trims.

ALL PHOTOS BY YIANNI TONG PHOTOGRAPHY


Huh? How did I get here?
Return to Main Rob_Carrick Page
Subscribe to
The Globe and Mail
 

Email this article Print this article

space  Advertisement
space

Need CPR for your RSP? Check your portfolio’s pulse and lower yours by improving the overall health of your investments. Click here.

Advertisement

7-Day Site Search
    

Breaking News



Today's Weather


Inside

Rick Salutin
Merrily marching
off to war
Roy MacGregor
Duct tape might hold
when panic strikes


Editorial
Where Manley is going with his first budget




space

Columnists



For a columnist's most recent stories, click on their name below.

 National


Roy MacGregor arrow
This Country
space
Jeffrey Simpson arrow
The Nation
space
Margaret Wente arrow
Counterpoint
space
Hugh Winsor  arrow
The Power Game
space
 Business


Rob Carrick arrow
Personal Finance
space
Drew Fagan arrow
The Big Picture
space
Mathew Ingram arrow
space
Brent Jang arrow
Business West
space
Brian Milner arrow
Taking Stock
space
Eric Reguly arrow
To The Point
space
Andrew Willis arrow
Streetwise
space
 Sports


Stephen Brunt arrow
The Game
space
Eric Duhatschek arrow
space
Allan Maki arrow
space
William Houston arrow
Truth & Rumours
space
Lorne Rubenstein arrow
Golf
space
 The Arts


John Doyle arrow
Television
space
John MacLachlan Gray arrow
Gray's Anatomy
space
David Macfarlane arrow
Cheap Seats
space
Johanna Schneller arrow
Moviegoer
space
 Comment


Murray Campbell arrow
Ontario Politics
space
Lysiane Gagnon arrow
Inside Quebec
space
Marcus Gee arrow
The World
space
William Johnson arrow
Pit Bill
space
Paul Knox arrow
Worldbeat
space
Heather Mallick arrow
As If
space
Leah McLaren arrow
Generation Why
space
Rex Murphy arrow
Japes of Wrath
space
Rick Salutin arrow
On The Other Hand
space
Paul Sullivan arrow
The West
space
William Thorsell arrow
space





Home | Business | National | Int'l | Sports | Columnists | The Arts | Tech | Travel | TV | Wheels
space

© 2003 Bell Globemedia Interactive Inc. All Rights Reserved.
Help & Contact Us | Back to the top of this page